comfortzone

Ontdek je comfort zones met deze 3 vragen

s STEP OUT OF YOUR COMFORT ZONE! Je wordt ermee doodgegooid. Dingen doen om je angsten te overwinnen. Maar soms vraag ik me af: zijn het vaak wel de juiste comfort zones? Een comfort zone is geen cirkel waar je uit stapt….je comfort zone is rekbaar en de zone waarin je je veilig en comfortabel voelt, wordt namelijk groter.

Iedereen wil wel progressie in zijn leven. Zich gelukkig voelen, verliefd zijn en een geweldige relatie vol passie en goede sex te hebben. Zich geliefd voelen en er ook nog hot uitzien. En misschien heb je al zo’n leven, maar bij veel mensen ontbreekt het een en ander om zich compleet gelukkig te voelen. En dan besluit je om dingen drastisch te veranderen! Maar waar moet je beginnen, want er zijn zoveel dingen die je wilt bereiken, maar ook zoveel emoties die het blokkeren.

De beslissing maken om te veranderen is niet echt een moeilijk proces….maar in actie komen om die veranderingen door te pushen is de scary part. Dan komt je grote vriend ANGST om de hoek kijken. En angst is goed! This is your time to shine…jouw kans om moedig te zijn, want wat is tenslotte moed zonder angst??

En toch is het belangrijk om te weten welke comfort zones je gaat oprekken. Zie het als een soort elastiekje: dat moet je subtiel aanpakken. Als je het te hard rekt, knapt hij of schiet weer keihard terug. En dat is in beide gevallen pijnlijk. Rek je het beetje bij beetje op, dan is de rek permanent.

En vergis je niet hoor, er zijn duizenden verschillende comfort zones. Wat voor de één doodsangst is, is voor de ander easy peasy. Als voorbeeld neem ik Mirjam en ik. Mirjam is een ware snelheidsduivel en het kan haar niet hard genoeg gaan. Alles met speed vindt ze geweldig! Zet haar op de baan in Zandvoort en zij is supergelukkig! Ik aan de andere kant heb niet zoveel met snelheid. Hell no dat je mij in een racewagen ziet! Ik vind hoge snelheid eng en het veroorzaakt juist stress, terwijl Mirjam ervan geniet (ondanks dat zij het ook misschien eng zou vinden)
Nou, zet mij maar ergens hoog!  Abseilen of parachute springen, ik geniet van dat soort rush. Mirjam daarentegen heeft mega hoogtevrees en raakt al in paniek op een keukentrapje. Zouden Mirjam en ik dan uit deze comfort zones moeten stappen om te groeien als mens? Ik denk het niet….

Ik zie mensen dingen doen en bepaalde beslissingen nemen, die eigenlijk helemaal niet matchen met hun principes of karakter, maar onder druk het toch  doen. Het gevolg is altijd (en soms niet meteen): Spijt, demotivatie en stress.

Het is belangrijk voor jouw individuele groei om te weten welke comfort zones je wilt rekken. Om een gelukkig leven te leiden moet je weten welke het waard zijn om aan te pakken. Hoe kom je erachter wat de juiste comfort zones zijn?

Stel jezelf de volgende drie vragen:

1. Voel ik, ondanks mijn angst, enthousiasme?
Dan is dit de correcte comfort zone om te rekken! En natuurlijk blijft het eng om dingen te doen die je nog niet eerder hebt gedaan, maar de krachtige energie die uit enthousiasme komt zorgt voor een permanente rek. Het jojo effect van een rekkende comfort zone zorgt juist voor demotivatie en opgeven lijkt dan de enige oplossing.

jeffersZelf heb ik jaren geleden het geweldig boek van Susan Jeffers “Feel the fear and do it anyway” gelezen en het is een aanrader! In dit inspirerende moderne klassieker vertelt Jeffers hoe je vanuit een plek van pijn, emotionele verlamming of depressie de reis kan maken naar een plek van kracht, energie en enthousiasme. Het is een simpel concept, maar het werkt wel: ‘Feel the fear and do it anyway!’

 

 

 

2. Voel ik angst, maar veroorzaakt het enorme stress, omdat ik diep van binnen weet dat het niet bij me past?
Stay put!! En nee, het heeft geen zin om jezelf te dwingen in een race auto te stappen of parachute te gaan springen, omdat dan juist de angst groter kan worden en omdat het misschien helemaal geen toegevoegde waarde heeft in je groei. Angsten overwinnen vergt enorm veel energie…waarom zou je dat onnodig verspillen? Het is geen ramp om te accepteren dat sommige dingen gewoon niet bij je passen. Dan ben je maar een watje, omdat je liever op de tribune op het circuit van Zandvoort zit.

3. Is mijn timing wel goed?
Mirjam en ik hebben één motto: One step at a time…Je kan niet tientallen comfortzones in één keer aanpakken. Angsten overwinnen kost heel veel kracht, maar hou ook rekening met voldoende tijd voor herstel. It’s all about the right time and right place! Dat een bepaalde comfort zone op een bepaald moment misschien niet goed aanvoelt om op te rekken, betekent niet dat die nooit opgerekt kan worden. Life is about priorities en kies de comfort zones uit waaruit je zelfvertrouwen gaat groeien. Zelfvertrouwen is zo’n powerful energie, dat naarmate het groeit, het aantal comfort zones waarin je bezig bent ook meegroeit. Niet aantal de kwantiteit groeit, maar ook de kwaliteit: de rek wordt namelijk krachtiger en explosiever.

En ik zal eerlijk zijn: Het rekken van comfort zones blijft eng…elke keer weer voel ik mijn hart tekeer gaan, ga ik kort ademen, wil ik weglopen, maar dan haal ik diep adem en stel mezelf deze drie vragen. To face your fears is scary shit, maar toch kies ik voor moed, want ‘Being my own superhero has never harmed me’.

Liefs,

handtekening juliette

 

Share
This

Post a comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>