5 tips om meer van jezelf te houden

De 5 onmisbare tips voor jouw self-love

Herken je dat? Dat je denkt dat je het eigenlijk goed voor elkaar hebt door maar non-stop door te gaan? Ik had het zelf ook niet slecht: een goedlopende Pilates studio, mooi groot huis, drie gezonde kinderen en een welvarend leven als voetbalvrouw. Ik had mijn leven compleet onder controle. Ik leefde met routine, lijstjes en discipline.

Om alles op rolletjes te kunnen laten lopen en om iedereen het naar zijn zin te maken, stoomde ik door. Niets was me teveel: De opvoeding van mijn meiden, ik werkte vijf dagen in de week, in het weekend draaide het om de voetbalwedstrijden, tussendoor moesten er verjaardagsfeesten en dinner parties georganiseerd worden en perste ik er ook nog een sociaal leven in. Kortom, I had it all going!

Maar het had natuurlijk allemaal een prijs….Om mezelf steeds verder te pushen en die kar maar te blijven trekken, was ik bikkelhard voor mezelf. Ik kon dit alleen volhouden door mij volledig te focussen op het resultaat zonder echt te kunnen genieten van de reis en de opbouw ervan.

En toen gebeurde er iets geks…. Ik kon het opeens niet meer….ik was moe van alle verantwoordelijkheden. Ik verlamde en om toch om te kunnen gaan met de druk, veranderde mijn gedrag in een soort automatische piloot. Als een halve zombie leefde ik mijn leven, de tijd raasde mij voorbij totdat ik op een gegeven moment dacht: “What the f**k is er met mijn leven gebeurd?”

Het zijn vaak op zulke momenten waar je terug kijkt op je leven, en ik zag mijn volgende mankementen:

1. Ik was alleen op de resultaten gericht.
2. Ik nam de tijd niet om mijn groeiprocessen te verwerken.
3. Ik negeerde vooral alle signalen.

En waarom deed ik dat? Om eerlijk te zeggen…because I didn’t love myself enough! Ik was keihard voor mezelf. Vaak genoeg hoorde ik een stemmetje zeggen: “Het is allemaal teveel. Kunnen we het even loslaten?” En ik overstemde dat stemmetje door schreeuwerige gedachten er doorheen te gooien: “Niet zeuren, we gaan gewoon door. Waarom kan je het niet?! Jeetje, je bent ook een loser als je dat niet
lukt!” Herkenbaar??

Nou, inmiddels ben ik ‘genezen’ door afscheid te hebben genomen van mijn oude leven en voel ik heel veel self love! Het geeft me rust en nu geniet ik intens van mijn groeiprocessen. Maar wat is self love eigenlijk en waarom is het zo belangrijk?

Als eerste moet je self-love niet met egoïsme of narcisme verwarren. Self-love is eigenlijk dat je jezelf liefde gunt en dat je goed voor jezelf zorgt. Het is belangrijk, omdat je tenslotte zelf verantwoordelijk bent voor je eigen acties, keuzes en ook het resultaat daarvan. Self-love herinnert je waar je kracht ligt, het leert je hoe jij je grenzen aan kan geven en nee kan zeggen. De mate van self love beïnvloedt ook wat voor soort partner je kiest, wat soort werk je hebt en ook hoe je met problemen omgaat wanneer die ontstaan.

Maar hoe kan je aan je self-love werken? Hier volgen 5 tips:

1. Vergeef jezelf.

Het verleden kan je tegenhouden om van je zelf te houden. Schuldgevoel en verdriet zijn killing voor je self-love ontwikkeling. Laat het verleden los en vergeef jezelf. Waarschijnlijk nam jij op bepaalde momenten in je leven beslissingen die achteraf misschien niet goed waren, maar wel met de beste intenties op dat moment genomen zijn. Nu je ouder en wijzer bent en je levenslessen uit die situaties heb kunnen trekken, kan je in de toekomst kiezen voor nieuwe inzichten en daardoor andere beslissingen nemen.

2. Waardeer jezelf in deze 2 minuten oefening.

Dit is een simpel, maar een leuke en effectieve oefening. Het duurt maar twee minuten, maar als je dat elke dag doet, kan het een groot impact in je leven maken. Haal diep adem en stel jezelf deze vraag:

– Wat zijn de drie dingen die ik vandaag in mezelf waardeer?

Het hoeven niet meteen hele grote dingen zijn. Misschien heb je vandaag iemand geholpen met een leuk gesprek of heb je iemand aan het lachen kunnen maken. Met deze simpele oefening kan je negatieve gedachten omturnen en op lange termijn jezelf opladen met positieve energie!

3. Breng meer tijd door met positieve mensen.
Natuurlijk kan je in je eentje veel bereiken, maar als je veel negatieve mensen om je heen hebt, wordt het moeilijk om de positiviteit over jezelf te behouden. Dus verander je omgeving waar jij je informatie vandaan haalt: breng meer tijd door met positieve en optimistische mensen die jou supporten.
Hou ook in de gaten wat je leest, waar je naar luistert en welke tv programma’s je bekijkt. Zorg dat je je informatie haalt van boeken, blogs en websites zoals deze die jou een goed gevoel geven.

4. Stop jezelf te vergelijken met andere mensen.

Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram….Hoe moeilijk is het wel niet om je tegenwoordig niet met andere mensen te vergelijken? Ja natuurlijk lijkt het leven van anderen op een afstand veel aantrekkelijker, maar ook daar ligt vaak een andere waarheid achter. En toch is het noodzakelijk om te stoppen jezelf te vergelijken met andere mensen als je meer self-love wilt voelen en als je het wilt ontwikkelen.
Want de enige concurrent waar jij tegen op moet botsen ben JIJZELF!! Het moeilijke hieraan is dat je heel vaak genoeg excuses weet te vinden om dat niet te doen. Het is veel makkelijker om te zeggen dat jij het niet verdient of het niet kan. Dus in plaats van te kijken naar andere mensen, kom dan in actie om die persoon te worden die jij graag wilt zijn!

5. Snoer je innerlijke criticus de mond met deze oefening en let the cheerleader do the talking.

We hebben allemaal een innerlijke criticus en vervang dit stemmetje met je eigen innerlijke cheerleader, want daar wordt je vrolijk van! Doelen stellen en het willen groeien in je ontwikkeling horen bij het leven, maar jezelf afstraffen in plaats van jezelf bemoedigend aan te spreken heeft een groot effect op hoe jij je naar jezelf kijkt.

Jouw innerlijke criticus schreeuwt vaak negatieve gedachten door je hoofd en door bijvoorbeeld een stopwoord of stopzin -die bij je past- te maken, kan je zulke gedachten tegenhouden. Ik zelf gebruik vaak het zinnetje: “Nee nee nee, stop!” Op deze manier geef ik mijn hersenen de kans om te resetten en een meer constructieve gedachte te vinden. Dat gebeurt door bijvoorbeeld meer te focussen op goede oplossingen voor een probleem of gedachten die mij kunnen motiveren.

Het houden van jezelf is een proces, het kost nu eenmaal tijd en moeite om oude denkpatronen los te laten. Take it one step at a time en mocht je meer willen weten, dan ben je tijdens de Happy Vibe Yoga Workshop op zondag 24 januari in Capelle aan den IJssel welkom waarin onze team dieper ingaat op het thema “Power of Self-Love”. Wil je er graag bij zijn, laat het ons dan weten via info@beyourownchange.nl

“Dare to love yourself
as if you were a rainbow
with gold at both ends.”
― Aberjhani,

Liefs,
handtekening juliette

Share
This

Post a comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>